Weglopen? Geen taak van een gemeenteraadslid!

Weglopen Tweet Peter de Haan

Nog nooit heb ik overwogen om in een gemeenteraadsvergadering weg te lopen omdat ik het oneens was met de andere politieke partijen. Als volksvertegenwoordiger ben je gekozen om drie taken uit voeren en weglopen hoort daar wat mij betreft niet bij. Mijn verbazing was dan ook groot toen vier partijen hadden besloten om de Politieke Avond over het Sociaal Domein te verlaten.

Het gevoel dat bij mij opkwam was bijna niet te beschrijven. Ik was teleurgesteld en dacht alleen maar “hoe kan je dat nou bedenken en ook nog doen!” Het is blijkbaar zoals Rob Berends in de Gelderlander van 4 februari schreef de moderne tijdsgeest. “Geen uitgestoken hand, maar een ijzeren vuist” hanteren om je punt duidelijk te maken.

Column Weglopen van Rob Berends

Column Rob Berends in de Gelderlander

Blijkbaar geldt voor sommige politieke partijen dat als ze geen meerderheid kunnen krijgen dan maar hun ongenoegen laten blijken door weg te lopen uit de vergadering. Gaat het vaker gebeuren?

Weglopen, de hoorn er op gooien of de deur dichtslaan? Of misschien zoals kinderen doen vingers in de oren en heel hard lalala zingen. Het lijkt mij geen manier om anderen te overtuigen van je standpunt.

Weglopen? Een signaal afgeven…

Volgens de PvdA, VVD, CDA en de SP was het noodzakelijk om een signaal af te geven. Welk signaal is mij niet helemaal duidelijk, maar naar de inwoners toe lijkt mij het absoluut een verkeerd signaal. Je zit als raadslid niet in de gemeenteraad voor jezelf en ook niet voor een politieke partij, maar voor de inwoners van de gemeente. Om beleid te maken, het college van B&W te controleren en de inwoners van de stad te vertegenwoordigen. Dit zijn de drie taken van een raadslid, en ja die kan je niet uitvoeren als je wegloopt.

Uit de verklaring van de fracties van de PvdA, CDA, VVD en SP bleek dat ze hun ongenoegen wilden uiten over de gang van zaken tijdens de raadsvergadering van 16 januari. Een deel van hun ongenoegen kan ik begrijpen, maar weglopen lost niets op. Het zou fijn zijn als enige reflectie op het eigen handelen werd gegeven, maar dat bleef achterwege. Alleen de ander had het gedaan: “de bal ligt bij de coalitie”.

Hand in eigen boezem steken

Wat mij betreft steekt elke partij de hand in eigen boezem. Namens D66 hebben Mark Giebels en ik al aangegeven dat het sturen van het amendement op zaterdag aan de late kant was. Ook heeft Mark in de raad aangegeven dat hij het amendement niet had ingediend als dat er voor gezorgd had dat andere amendementen niet meer behandeld zouden worden. Tijdens het debat is dit meermalen uitgesproken dat dit geenszins de bedoeling was, toch bleven oppositiepartijen dit aangeven. De amendementen van de oppositie zijn gewoon behandeld, maar haalden op inhoudelijke gronden geen meerderheid.

Inhoudelijk zullen we niet tot overeenstemming komen, aangezien we met veel partijen sterk verschillen. D66 is namelijk trots op de inspanningen van de inwoners en staat achter het beleid om de zorg dichtbij, zonder veel regels en met maatwerk te organiseren. Vooral dat laatste stuit op veel verzet.

Weglopen? Nee, laat je horen in de vergadering!

Sommige partijen vinden het niet erg dat het rommelt, ze zijn gewoon tegen het beleid. Als laatste zou ik dan willen schrijven: stop met politiek voeren over de hoofden van de inwoners. En ga je stemmers weer vertegenwoordigen door bij de vergaderingen je standpunten te laten horen.

}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.