Verkiezingsuitslagen Wageningen, recht doen aan de uitslag?

Coalitieonderhandelingen Live in Wageningen

Na het bekend worden van de verkiezingsuitslag in Wageningen kan makkelijk de conclusie getrokken worden dat de coalitie van 2014-2018 met D66, GroenLinks en Stadspartij weer samen een college gaan vormen. Immers GroenLinks groeide van 5 naar 6 zetels en Stadspartij en D66 behielden 5 zetels. Alleen na de eerste informerende gesprekken bleek GroenLinks een andere voorkeur te hebben.

GroenLinks Wageningen ziet graag een ‘zo links en groen mogelijke coalitie’ en dan blijkt er een voorkeur voor samenwerking met D66, PvdA en ChristenUnie (CU). Deze mogelijke coalitie kan rekenen op 14 van de 25 zetels in de gemeenteraad van Wageningen. Een coalitie met Stadspartij en D66 heeft twee zetels meer, namelijk 16 van 25 zetels.

Minder draagvlak?

Zetelmatig heeft een coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en CU minder zetels dan een coalitie met de Stadspartij en daardoor minder draagvlak in de gemeenteraad. Als gekeken wordt naar het aantal stemmen dan scheelt het eigenlijk nog geen zetel, namelijk 708 stemmen minder.

 • GroenLinks – Stadspartij – D66 haalden bij elkaar 11026 stemmen, 57,88% van het aantal geldige stemmen.
 • GroenLinks – D66 – PvdA – CU haalden 10318 stemmen, 54,16% van het aantal geldige stemmen.

Door onder andere de verdeling van de restzetels en het net niet behalen van de tweede zetel door de ChristenUnie wordt het verschil van twee zetels verklaard.

Qua draagvlak van het aantal stemgerechtigden valt het dus mee. Daarbij zouden de mogelijke partijen die niet mee doen aan de coalitie meer mogelijkheden hebben om eigen beleid door de gemeenteraad vastgesteld te krijgen. Immers de oppositie heeft twee zetels meer met de coalitie zonder de Stadspartij.

Geen recht aan de uitslag?

Wat doet recht aan de uitslag om mee te doen in een coalitie? Het winnen van zetels? Of meer mensen die op een partij hebben gestemd? Of gewoon een meerderheid van partijen in de gemeenteraad?

In Wageningen hebben alleen GroenLinks en de nieuwe partij Connect Wageningen zetels gewonnen. Partijen die alleen meer stemmen hebben gekregen dan in 2014 zijn de Stadspartij, de VVD en de CU.

Met deze uitslagen zouden GroenLinks (6), Connect Wageningen (2) en de Stadspartij (5) samen een coalitie moeten gaan vormen. Mogelijk nog aangevuld met de VVD of CU. Alleen is het vaak zo dat de grootste partij de leiding neemt om een coalitie te vormen. GroenLinks ziet in de Stadspartij en de VVD niet hun gedroomde partners om hun idealen te bereiken.

In Nederlandse gemeenten wordt vaak een coalitie gevormd door een verbond tussen meerdere partijen met een meerderheid in de gemeenteraad. De samenwerking hoeft niet tussen de grootste partijen te gebeuren zoals met GroenLinks, Stadspartij en D66. De samenwerking kan ook tussen andere partijen plaatsvinden en zelfs zonder meerderheid, maar dat laatste is uitzonderlijk.

En nu, coalitieonderhandelingen

In Wageningen kijken ze nu naar een meerderheid en die heeft GroenLinks gevonden in D66, PvdA en CU. Nu is mijn hoop dat ze alleen de inhoudelijke overeenkomsten vastleggen en de rest aan de gemeenteraad overlaten zonder dit vast te zetten in een coalitieakkoord. Het zou uiteindelijk het meest recht doen aan wat is gestemd door de Wageningers.

Zelf de coalitieonderhandelingen volgen in Wageningen? Dat kan zelfs live via www.wageningen.raadsinformatie.nl.

}

2 reacties

 1. Frank   •  

  Beste Peter,

  Het gaat niet slechts om het aantal stemmen (ook al is 57,88% nog steeds meer dan 54,16%). Het gaat er ook om om de democratie zo veel mogelijk inhoud te geven. En dat doe je niet door voor te stellen om met een minimale meerderheid je eigen idealen op te gaan leggen aan de rest van Wageningen. Het “verbinden” van de stad gaat veel beter met de Stadspartij, dan met een “zo links en groen mogelijke coalitie”. En nee, ik heb niet op de Stadspartij gestemd. Groet.

  • Peter Veldman   •     Auteur

   Beste Frank,

   Dank voor het lezen van mijn blog. Inderdaad gaat het niet alleen om het aantal stemmen, maar ik wilde laten zien dat het niet een heel groot verschil is.

   Als het coalitieakkoord niet wordt dichtgetimmerd dan krijgen de oppositiepartijen ruimte om voor hun punten een meerderheid te krijgen. Zeker met een kleine meerderheid van de coalitie. Met een grote Stadspartij in de oppositie kunnen ze een grote bijdrage leveren om het beleid anders te krijgen en de stad verbinden. Mochten de coalitiepartijen de ruimte niet bieden of de Stadspartij grijpt de kans niet dan zal de verbinding lastig worden.

   In welk opzicht heeft de Stadspartij de afgelopen jaren de stad verbonden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.