Tweedeling in de gemeenteraad? Tegen het coalitie – oppositie denken!

Uit_de_Raad_PvdA_september

In het bovenstaande stukje van de PvdA (Uit de Raad 7-2-2016) lijken ze een vertrouwensbreuk tussen oppositie en het college van B&W te suggereren. Ook impliceert de PvdA dat er een tweedeling in de gemeenteraad van Wageningen aan het ontstaan is. Die van het coalitie – oppositie denken.

Coalitie – Oppositie denken?

Zelf ben ik geen voorstander van het coalitie – oppositie denken, maar in veel gemeenten komt het voor dat de oppositie weinig in heeft te brengen tegenover de coalitie. Dit komt omdat de politieke partijen van de wethouders (coalitiepartijen) in die gemeenten het beleid van het college van B&W altijd zullen altijd steunen. Vaak genoeg vastgelegd in dikke coalitieakkoorden.

In Wageningen bestaat het bestuur van de stad uit drie wethouders van D66, GroenLinks en Stadspartij (de huidige coalitiepartijen) en de burgemeester. Tezamen wordt dit het college van B&W genoemd. Het college van B&W moet het beleid van de meerderheid van de gemeenteraad uitvoeren, ook als een coalitiepartij of de eigen partij van de wethouder tegen is. In Wageningen is een coalitieakkoord op hoofdlijnen geschreven.

In 2010 hebben de toenmalige coalitiepartijen D66, GroenLinks en PvdA afgesproken minder op te schrijven en van te voren af te spreken, en daardoor meer ruimte te creëren voor de oppositiepartijen. Deze lijn werd voortgezet in 2014 door D66, GroenLinks en Stadspartij. En dat is ook te zien aan de wisselende meerderheden die worden behaald in gemeenteraad.

 

Het dualisme

Binnen D66 Wageningen hechten we grote waarde aan het dualisme, de scheiding van bestuur en volksvertegenwoordiging. De wethouder namens D66 in het college van B&W zit bijvoorbeeld nooit bij de fractievergaderingen van D66. De fractie moet immers het beleid van het college controleren.

Dit geeft de wethouder de vrijheid om een bestuurlijk oplossing te kiezen en de fractie de vrijheid een standpunt te houden dat meer in lijn is met het verkiezingsprogramma. Willen we een aanpassing van het voorstel? Dan moeten we een meerderheid in de gemeenteraad behalen en dat kan met alle partijen.

Toch probeert de PvdA de lezers te laten geloven dat de oppositie partijen geen enkele ruimte krijgen in de raad, maar dat is niet wat de stemmingen laten zien. Door dit te stellen stimuleren ze alleen maar de gedachte van een tweedeling in de gemeenteraad.

Maar de hele oppositie stemde toch tegen de kadernota?

De stem tegen de kadernota

Klopt. De PvdA geeft in haar Uit de Raad van begin september aan dat de oppositie een duidelijk signaal aan het college heeft gegeven door tegen de kadernota te stemmen. Het zou zelfs nog nooit eerder zijn voorgekomen, maar is dat wel zo? Na een korte blik op de afgelopen zes jaar blijkt dit niet te kloppen. In 2010 toen de PvdA bij de coalitie hoorde stemde ook de hele oppositie tegen de kadernota. In 2014 gebeurde dat niet, maar toen stemde wel een coalitiepartij tegen de kadernota. Niet heel uniek dus.

 

Dat het als een signaal opgevat kan worden is duidelijk, maar wat is de achterliggende kritiek? En kan het college van B&W hier wat mee doen?

Op één lijn?

De PvdA rekent erop dat het signaal wordt opgepikt en de harde en vele kritiek wordt verwerkt in de begroting. Zo niet, zien zij oppositie en coalitie verder uit elkaar drijven. Dit laatste kan ik begrijpen als het gaat om twee homogene groepen, maar coalitie en oppositie bestaan uit meerdere partijen. Van de coalitie verwacht je nog enige overeenkomst aangezien zij een akkoord met elkaar hebben en drie bestuurders hebben geleverd. Echter de oppositie bestaat uit zes partijen die elk totaal een andere kijk op de gemeente hebben. Het laatste geeft de PvdA ook duidelijk aan in het stukje en daar zit dan ook juist het probleem.

Laten we voorop stellen dat elke politieke partij en het college van B&W de inbreng van elkaar serieus neemt. Het overnemen van elkaars inbreng is dan nog een tweede, we zitten natuurlijk niet voor niets in een andere politieke partij. Dus hoe moet het college van B&W de kritiek serieus nemen volgens de PvdA?

Bij nieuwe plannen: zoveel partijen, zoveel andere ideeën

Als het gaat om de nieuwe plannen bij de Mansholtlaan, Tarthorst, Nijenoord Allee en het Sociaal Domein staan de verschillende partijen vaak mijlenver uit elkaar. Bijvoorbeeld de PvdA en de SP wil geen ingrepen in de bereikbaarheid, maar de VVD en het CDA willen het liefst een rondweg. De SP wil een verbetering van de huidige route door de Tarthorst, de PvdA en het CDA zien liever een verplichting dat alle fietsers erom heen worden geleid. Wie neem je dan serieus? Nog meer verschillen zitten tussen de partijen op het gebied van het sociaal domein.

De redenen om tegen de kadernota te stemmen waren verschillend. Sommige partijen vinden dat er te weinig aan bereikbaarheid wordt gedaan (VVD, CDA) of juist te veel (PvdA, SP). Sommige vinden dat er te veel wordt ingeleverd op de reserves (CU, CDA, VVD), maar steunden wel voorstellen die de reserves ook uitputten. Zodoende was het bijna onmogelijk om de kritiek mee te nemen.

Misschien moeten we eens kijken naar onze noorderburen in Ede, daar stemden alle partijen in met de kadernota. Niet omdat ze het met alles eens waren, maar omdat ze de hoofdlijn steunden en waar ze tegen waren lieten ze blijken per stemverklaring. En ja, mocht een partij het in hoofdlijnen echt niet eens zijn met de kadernota dan is het redelijk om tegen te stemmen. Al vind ik wel dat je dan met goede tegenvoorstellen moet komen.

Tegen de tweedeling in de gemeenteraad

Als laatste blijft de vraag staan, waarom de PvdA zo vaak die tweedeling noemt. Wat schieten ze er mee op? Het wordt niet onderbouwd met de cijfers van stemmingen. Het is zelfs zo dat de kadernota het enige voorstel van het college is waar de hele oppositie tegen was.

In ieder geval zal ik het coalitie – oppositie denken waar mogelijk tegengaan, we zijn één gemeenteraad die bij meerderheid beleid inzet en vaststelt. Oproepen en aanpassingen van voorstellen zal ik naar alle partijen blijven sturen. De gemeenteraad is er om de hoofdlijnen van het beleid te bepalen, en te controleren of het college van B&W deze goed uitvoert.

Ik sta altijd open voor samenwerking, hopelijk de PvdA en de andere partijen ook: tegen de tweedeling, tegen het coalitie – oppositie denken in de gemeenteraad.

}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.