Tien tips bij het liften

Liften bij de oprit

Met deze tien tips in het achterhoofd en een beetje gezonde verstand wordt de kans op een lift een stuk groter. Ze helpen in het verkorten van de wachttijd, zorgen voor minder problemen onderweg en geven rust in het vinden van een slaapplek. Deze tips heb ik door ervaring met liften gekregen, vooral door navraag te doen bij de chauffeurs over de reden dat we werden mee genomen. Doe er je voordeel mee!

1. Locatie

Tips bij het liften kies een plek met rustig rijdende auto'sHet belangrijkste voor een succesvolle lift is de locatie. Midden in de stad is geen goede plek om een lift te krijgen, te veel auto’s met verschillende bestemmingen. Een oplossing kan zijn door het openbaar vervoer te nemen naar een plek buiten de stad. De ideale liftlocatie is waar het verkeer niet te snel rijdt, zoals dichtbij een kruispunt of een oprit voor de weg naar de bestemming. Ook is het fijn als de auto een uitwijk mogelijkheid heeft om aan de kant te kunnen stilstaan, zoals een busstopplaats.

Een zeer geliefde liftplek zijn tankstations. Ze hebben voorzieningen, een onderdak bij slecht weer en veel auto’s die af en aan rijden. Je kan dan mensen gericht vragen naar een lift. Zorg dat je sowieso niet wordt afgezet bij een parkeerplaats zonder voorzieningen, mocht je daar vast te komen staan kan je niets.

2. Glimlach

Een bestuurder zal minder snel geneigd zijn een chagrijnig persoon mee te nemen, dus lach! Laat de bestuurder zien dat je vrolijk bent, dus glimlach naar iedereen. Maakt de bestuurder duidelijk dat de auto vol is, glimlach en geef aan dat het niet erg is. Zorg ook voor grappige liftbordjes en doe gek bij passerende auto’s. Een volgende bestuurder ziet dit soort reacties ook, meestal werkt dit positief. Vaak zoeken mensen een gezellig iemand voor onderweg.

3. Kleding

Soms komt het voor dat een plek toch niet zo ideaal is en dan moet er gelopen worden. Comfortabele kleren en schoenen zijn dan heel prettig. Mocht je op vakantie zijn en veel spullen bij je hebben zorg dat de juiste kleding boven in de tas ligt. Regenkleding of warmere kleding. Zorg dat een backpack altijd zichtbaar is voor automobilisten, dit werkt vaak positief doordat je wordt gezien als vakantieganger. Het dragen van nette kleding werkt ook positief, de meeste mensen stoppen eerder voor iemand die er verzorgd uitziet.

4. Gedrag

Door eerdere ervaringen met lifters of zelf gelift te hebben kiezen bestuurders vaak ervoor iemand mee te nemen. Wees aangenaam gezelschap, maak een praatje met de bestuurder als diegene dat wil. Door zo’n gesprek kom je veel nieuws en interessants te weten over het gebied of land waar je door heen reist. Soms vertellen mensen hun levensverhalen of problemen, dit komt omdat je maar tijdelijk meerijdt.

Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat bestuurders eerder geneigd zijn een lifter op te pikken wanneer die aan het lopen is. Zeker als het een rustige weg is, kan het fijn zijn om in beweging te blijven om toch een soort van verder te komen. Mocht je toch stil gaan zitten wachten, probeer dan altijd op te staan en vrolijk de bestuurder te verleiden te stoppen. Heb je echt een goede liftplek gevonden blijf daar dan even staan.

5. Geduld

Heb geduld, niet altijd krijg je een snelle lift. Mocht je in de buurt van voorzieningen zijn kan je altijd een koffiepauze nemen en mogelijk op een kaart kijken wat te doen. Het kan soms voorkomen dat je ergens uren zit, dan kan je overwegen het openbaar vervoer te nemen of proberen naar een andere plaats te liften. Zijn er weinig auto’s dan kan je ook proberen al lopend te liften, dit werkt psychologisch in je voordeel omdat je toch vooruit komt.

6. Kaart

Kaart en kompasVan groots belang is een goede kaart, met het liefst tankstations en campings er op vermeld. Met een kaart weet je waar je naar toe gaat en wanneer het fout gaat. Zelf heb ik een gezin geholpen met kaart en kompas toen de navigatie hun in de steek liet. Ook helpt het in het aangeven aan de bestuurder waar je graag heen wilt of kan de bestuurder aangeven waar ze je kunnen afzetten. Het werkt ook makkelijk dan een telefoon doordat het een grote overzicht geeft. Het is dus een echte must-have! En zeker in combinatie met een kompas.

7. Strategie

Natuurlijk kan je zomaar naar een stad of land liften zonder daar veel over nagedacht te hebben. Toch is het aan te raden om je enigszins te verdiepen in het land of de route er naar toe om onderweg tegenslagen te vermijden. Wat zijn de hoofdroutes van het land, zijn er veel tankstations en is liften gebruikelijk in het gebied? Dit zijn vragen waarvan het antwoord problemen en wachttijd scheelt. Andere zaken die van te voren besproken kunnen worden zijn de spelregels, over de snelweg liften of smokkelen met openbaar vervoer. Soms sta je zo vast op een plek dat de trein uitkomst kan bieden. Nog een waarschuwing, lift niet ’s nachts en bij voorkeur niet alleen.

8. Veiligheid

Bij het stoppen van de auto, ga niet gehaast te werk. Let op hoe de auto eruit ziet en wie er in de auto zit. Kijk altijd de chauffeur in de ogen aan bij het vragen naar de route of mogelijkheid voor een lift, je partner kan binnen in de auto kijken. Het beste is te vragen waar de bestuurder heen gaat, mocht je het niet bevallen kan je zeggen dat je liever wacht op een langere rit of een betere plek. Zorg bij het inladen van de spullen dat je liftpartner al heeft plaatsgenomen, zodat de bestuurder niet met je spullen weg kan rijden. Hier ook opletten bij het uitstappen van de auto. Een aparte kleine tas met waardevolle spullen kan je altijd bij je houden.

9. Overnachten

Niet het belangrijkste, maar het is slim om toch rekening te houden met waar je mogelijk gaat slapen. Het is belangrijk om bijvoorbeeld van te voren te weten waar de meeste hostels en hotels liggen in een stad, mocht je dit niet weten probeer dan altijd naar het centrum te komen. Het vragen voor een slaapplaats aan je chauffeur kan soms ook mooie plekken opleveren.

Slapen achter de Pub na het liftenDoordat het soms onbekend is waar je uiteindelijk uitkomt heb ik bijna nooit van te voren gereserveerd. Het kan dan voorkomen dat je in een populaire stad geen slaapplek kan vinden, probeer dan een internetcafé te vinden waar je een overzicht van slaapplekken kan zoeken. Mocht je op vakantie zijn, dan is het een aanrader om een klein tentje mee te nemen. Als je dan helemaal niets kan vinden is er altijd wel een camping of een grasveld te vinden. Zo sliep ik al eens op een rugbyveld, achter een pub en in de duinen.

10. Duidelijkheid

Laat duidelijk zien waar je naar toe wil. Als lifter krijg je een betere lift wanneer je met een bordje aan geeft waar je naar toe wil. De bestuurder zal eerder stoppen als hij ziet dat je dezelfde kant op moet. Het helpt ook om in de taal van het land, “alstublieft” neer te zetten.

Succes!

 

}

2 reacties

  1. Pingback: Liften op vakantie: goedkoop en avontuurlijk

  2. Pingback: Paklijst voor het liften

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.