Thuis in de Wielewaag

Thuis in de Wielewaag

Een paar weken terug werd ik aangenaam verrast door een aankondiging op de ramen van Stationsstraat 32, de plek van het voormalige ouderencentrum de Wielewaag. De aankondiging laat in grote letters zien dat binnenkort ‘Thuis, de gezamenlijke woonkamer van Wageningen’ wordt gestart. Een fantastisch initiatief, toch?

Nieuwe (tijdelijke) centrumvoorziening in Wageningen, Thuis

De initiatiefnemers van het project Thuis willen graag een tweede woonkamer bieden aan iedereen die samen wil eten, een praatje wil maken, een spelletje wil doen of samen een activiteit wil opzetten. In een huiselijke sfeer waar iedereen van jong tot oud langs mag komen. Het is goed dat er weer, in het centrumgebied, een voorziening komt waarin in ieder geval ook senioren een plek kunnen vinden (nieuwsbericht DG, Thuis).

Markt 17

Wageningen kent nog een ander soort tweede woonkamer. Tegenover het Stadhuis op de markt is het inloopcentrum Markt 17 te vinden. Het is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is voor een kop koffie of thee. Rond zes uur is, na aanmelding, ook een warme maaltijd te krijgen.

Kijkend naar het maken van beleid vind ik dat de gemeente zich niet moet focussen op het middel, maar moet kijken naar de doelstelling. Ontmoetingsplekken in de stad, ook in de binnenstad. Waar en hoe dat wordt gerealiseerd kan op verschillende manieren. In Wageningen kennen we Markt 17 al en binnenkort ook Thuis, mooi gelegen op twee verschillende plekken in de binnenstad.

Ontmoetingsplek voor jong tot oud

Niet alleen de Wielewaag heeft haar deuren moeten sluiten, ook het jongerencentrum 10 PK sloot door de bezuinigingen haar de deuren. De activiteiten van de Wielewaag en 10 PK zijn overgenomen door de wijkcentra. Toch blijft in het centrum behoefte aan een ontmoetingsplek voor jong en oud, dit blijkt ook uit het (burger)initiatief Thuis. En het is toch mooi als beide groepen dan op één plek samen kunnen komen…

In het coalitieakkoord van D66, Groenlinks en Stadspartij is er afgesproken dat in het centrumgebied een voorziening zal worden gerealiseerd waarin in iedere geval senioren een plek vinden. Op korte termijn wil het college van B&W daarom geld beschikbaar stellen (85.000,- per jaar) voor een ouderenvoorziening in de binnenstad (nieuwsbericht DG, ouderenvoorziening).

De vraag komt bij mij op, wat nu als het initiatief van burgers hetzelfde doel behaald? Een voorziening waar in ieder geval senioren een plek vinden. Moet de gemeente dan op zoek naar nog een voorziening?

In mijn ogen zou het beter zijn bij de bestaande initiatieven (Markt 17 en Thuis) aan te sluiten en deze te ondersteunen in plaats van een geheel nieuwe voorziening te realiseren. De ondersteuning hoeft niet alleen financieel te zijn, maar kan ook in het helpen van activiteiten, voorlichting of vergunningen zijn. Met enig kanttekening, laat de inhoudelijke invulling over aan de initiatiefnemers. Thuis kan dan weer een centraal trefpunt worden, ook voor de senioren in Wageningen.

Dus, van een Wielewaag voor senioren naar een Thuis voor iedereen. De senioren kunnen binnenkort op meerdere plekken weer een goedkope kop koffie drinken. Niet alleen met leeftijdsgenoten, ook met jongeren. En wie weet wat ze voor elkaar kunnen betekenen….

}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.