Shiraz: het hart van de Perzische cultuur

Het fort Arg-e Karim Khan

Na een paar enerverende dagen in het prachtige Esfahan neem ik de nachtbus naar Shiraz. Een voordeel van een nachtbus is dat je geen overnachting hoeft te betalen en dat je ’s ochtends vroeg in de stad aankomt. Helaas is een groot nadeel dat je niet altijd lekker kan slapen en daardoor moe en stijf aankomt op de plaats van bestemming. En ja, zo kom ik ook aan in Shiraz. Toch houdt dit mij niet tegen om deze bijzondere stad gelijk te ontdekken.

Een uitdaging om met de taxi te gaan in Shiraz

Op het busstation van Shiraz ontmoet ik twee Fransen die een beetje onbenullig overkomen, ik neem ze maar op sleeptouw omdat ik al een beetje ervaring heb opgedaan. Aangezien veel andere toeristen hun eigen weg kiezen besluit ik ze te vragen om een taxi te delen naar het centrum van Shiraz. Helaas is op het station een taxicentrale aanwezig waarbij niet onderhandeld kan worden. De prijzen zijn daardoor hoger dan verwacht. Gelukkig kan ik geld besparen door de taxi te delen naar het centrum.

Een ander nadeel is dat de chauffeur behoorlijk chagrijnig overkomt en ons niet op de afgesproken plek wil afzetten. Dit heb ik in Iran nog niet eerder meegemaakt. De chauffeur wil ons bij een bepaald hotel afzetten, dat weigeren we en uiteindelijk stappen we uit op een kruispunt in de buurt van de afgesproken plek. Het is nog een klein stukje lopen naar Niayesh hostel (gevonden in de Lonely Planet).

Super service van Niayesh Hostel

Helaas blijkt het Niayesh hostel vol te zitten en kan ik het om 12 uur nog een keer proberen. Tot die tijd mag ik de backpack achter een gesloten deur bewaren. Ook mag ik gebruik maken van een vierpersoonskamer om te douchen en een paar uur te slapen. Super aardig van het personeel! Voordat ik nog even ga slapen loop ik toch nog langs een paar hotels in de buurt, maar zonder succes.

Fietsen in een straat in Shiraz

Gewoon een fietser in een straat van Shiraz

Contact met een familie uit de treinreis naar Teheran

Ondertussen probeer ik contact te krijgen met een familie die ik ontmoet heb in de trein van Istanbul naar Teheran, de familie zou in de buurt van Shiraz wonen. Als ik bij de familie kan overnachten zou dat prachtig zijn, dit was me namelijk ook al gelukt in Teheran en Esfahan.

Als ik Mansour, de vader van de familie, aan de lijn krijg heeft hij goed nieuws. Hij komt ’s avonds naar Shiraz en wil me ook graag ophalen, maar dan moet ik eerst wel een aantal bijzondere plekken in Shiraz bezoeken. Ik krijg de plekken per sms doorgestuurd. Wauw, fantastisch! Manour schrijft op zo een manier dat ik niet kan weigeren en daarom ga ik snel op avontuur ;-)

Op avontuur gestuurd in Shiraz

Shiraz is de meest zuidelijke stad van mijn reis door Iran en dat is te merken aan de temperatuur. Het is er heel warm. Met mijn backpack achterlatend in het hostel besluit ik toch op avontuur te gaan en de toegestuurde bezienswaardigheden in Shiraz te bezoeken.

Shah Cheragh

Als eerste bezoek ik een prachtig complex bestaande uit een moskee en een grafmonument, genaamd Shah Cheragh. Voor Shiraz is dit de belangrijkste sjiitische pelgrimsplaats en er kan op uitnodiging van speciale gidsen een rondleiding worden verkregen. Helaas ben ik niet binnen geweest, maar ook aan de buitenkant is het een prachtige moskee. Absoluut het bezoeken waard!

Shiraz moskee Shah Cheragh

Prachtige koepel van Shah Cheragh moskee

Hammam-e Vakil

Daarna ga ik naar een oud badhuis, Hammam-e Vakil. Voor een kleine bijdrage kom je in gewelfde kamers terecht met een mooie voorstelling waar poppen uitbeelden hoe het badhuis er vroeger moet hebben uitgezien. Ook zijn er prachtige Perzische tapijten te zien. Het is een kleine voorstelling, maar toch het bezoeken waard.

Het badhuis Hammam-e Vakil

Helaas geen echt bad, maar een voorstelling

Arg-e Karim Khan

In de ochtend bezoek ik ook nog de Arg-e Karim Khan, een groot fort in het centrum van Shiraz. Het is in de tijd van Karim Khan (18e eeuw) gebouwd met vier hoge torens van elk 14 meter. In het midden is een grote open ruimte met citroenbomen en een vijver. Het fort is aardig, maar niet echt bijzonder van binnen. Het plein met veel Iraniërs is trouwens net zo interessant om te zien.

 

Scheve toren van Arg-e Karim Khan

De wonderlijke scheve toren van de Arg-e Karim Khan

In de middag neem ik vanwege de hoge temperatuur een rustmoment in de koele binnentuin van het hostel. Sinds het bezoek aan Kashan ben ik helemaal verslingerd geraakt aan de meloenshakes en wortelshakes, ook hier geniet ik van een koele shake.

De tombes van de dichters Hafez en Saadi

Tegen zes uur komt Mansour met zijn familie mij ophalen uit Shiraz. Hij is zichtbaar bedroefd dat ik niet de hele lijst heb bezocht. Maar ja, het waren ook zoveel plekken dat het bijna onmogelijk was. Mansour vind dat ik nog twee plekken gezien moet hebben, het hart van de Perzische cultuur: de twee tombes van de bekende Iraanse dichters Hafez en Saadi. Iedere Iraniër zou een dichtbundel van deze dichters in huis hebben.

Brutaal naar binnen bij de tombe van Saadi (Sa’di)

Op een aparte en een beetje brutale manier zorgt Mansour dat ik snel binnen geraak bij de tombe van Saadi en hij zelfs gratis met me mee komt. Zijn vrouw en kinderen blijven buiten wachten.

Saadi staat bekend als een van grootste dichters uit de geschiedenis van Iran. In de dertiende eeuw al als een tombe gebouwd, later ook weer verwoest en opgebouwd. De dichter ligt begraven in een achthoekig mausoleum op een heuvel, omringd door een prachtige tuin met vijvers. Versierd met dichtregels op het graf en de muren. Tijdens het bezoek raken veel mensen, voornamelijk Iraniërs, de tombe aan. De tombe van Saadi is zichtbaar minder populair dan de tombe van Hafez.

Tombe van Hafez

Geliefde locatie voor familiefoto’s bij tombe van Hafez

Verliefde stelletjes bij de tombe van Hafez

Bij de tombe van Hafez sta ik er op dat ik zelf betaal, nu komt ook het gezin van Mansour mee. Het is namelijk opvallend dat de tarieven voor toeristen soms flink hoger zijn dan voor Iraniërs, in dit geval meer dan zeven keer hoger.

In de 15e eeuw werd de eerste bebouwing ter nagedachtenis van de dichter Hafez gemaakt, in de eeuwen daarna werden de bouwwerken uitgebreid, verwoest en weer opgebouwd. In de afgelopen eeuw is veel vernieuwd. Het mausoleum heeft daardoor een opvallende moderne en kleurrijke uitstraling. Ook is het mausoleum omgeven door een prachtige tuin met vijvers. In de tuin zitten veel jonge mensen, verliefde stelletjes en gezinnen. De tombe bevat dichtregels van Hafez. De dichter is de belangrijkste dichter uit de Iraanse geschiedenis en is ook wereldwijd bekend. Zijn verhalen gaan voornamelijk over wijn, nachtegalen en relaties. Veel Iraniërs hebben een boek van hem thuis, ook Mansour.

Het is spijtig dat ik niet langer kon blijven op deze bijzondere plek. Een dichter van lang vervlogen tijden die nog steeds wordt gewaardeerd door jonge mensen is heel bijzonder en de plek ademt dat uit.

 

Tuin bij tombe van Saadi

Toegang tot de tombe van Saadi

Derde keer slapen bij iemand thuis in Iran

Mansour woont in Marvdasht, een plaats ten noordoosten van Shiraz en in de buurt van de historische plekken Persepolis en Pasargadea. Ook deze plekken staan op het lijstje om te bezoeken, maar dan voor de volgende dag. Nu ga ik naar het huis van Mansour om te eten en de nodig slaap te krijgen.

Het huis van Mansour is geheel anders dan bij de andere adressen waar ik heb geslapen. De familie, van vader, moeder en dochter wonen in een groot, maar leeg huis. Veel tapijten op de vloer, weinig meubilair en een enorme flatscreen televisie.

Familiefoto in Marvdasht

Ze willen heel graag op de foto

De familie krijgt inkomsten uit het onderhouden en beheren van een aantal winkelpanden. Ze lijken minder bedeeld dan de vorige families waarbij ik sliep. Ook minder liberaal, maar niet minder gastvrij. In tegenstelling tot eerdere bezoeken bij Iraniërs thuis houdt de vrouw haar hoofddoek op in het huis, door de taalbarrière heb ik ook minder contact met haar. Ze lijkt wel alles in het huishouden te doen. Deze avond eet ik kebab van de plaatselijke kebabzaak en slaap ik op een paar dekens in de woonkamer.

Vol verwachting naar de dag van morgen met het bezoek aan de meest historische plek van Iran: Persepolis en Pasargadae.

  • Verslagtijd: augustus
  • Beste reistijd: april

Overzicht foto’s Shiraz

}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.