Relaxen op het Meidan Emam in Esfahan

Esfahan Meidan Emam Volleybal

Vanuit de snikhete woestijnstad Yazd ga ik richting Hamadan, maar eerst zal ik een tussenstop van één dag maken in Esfahan. Het is niet alleen mooi op de route naar het oosten, ook wil ik het prachtige Meidan Emam plein nog eens terug zien. Het is daar echt heerlijk mensen kijken.

Weids uitzicht langs route Yazd - Esfhahan

Een prachtig weids uitzicht langs route Yazd – Esfahan

Waar zal ik slapen?

Aangezien het geen hoogseizoen boek ik nergens een hotel van te voren, maar kijk ik ter plekke naar een slaapplek. Ook voor deze ene nacht in Esfahan heb ik geen hotel geboekt, alleen in de Lonely Plant opgezocht. Op het busstation neem ik een taxi richting het centrum en geef nadrukkelijk aan dat ik naar hotel Totia wil. Alleen de chauffeur zegt steeds “yes, hotel Ava”. Oke, dit wordt leuk.

Gelukkig heb ik Google Maps op mijn telefoon en een kompas. Ik laat duidelijk weten waar ik moet zijn. Aangezien zijn Engels belabberd is krijg ik zijn zoon aan de telefoon en die verteld dat Ava echt een goed hotel is. Huh?

Ondertussen arriveren we toch bij hotel Totia, maar helaas hebben ze geen kamer meer. Dan bedenk ik mij opeens een tip van een backpacker. Het Amir Kabir hostel, het zou een redelijk onderkomen zijn en niet heel duur voor Esfahan. Toch rijdt de chauffeur nog even langs hotel Ava. Een redelijk ongezellig ogend hotel dat meer dan 60 dollar voor een kamer vraagt. Mwa, toch maar niet. Het wordt uiteindelijk hostel Amir Kabir. Niet fantastisch, maar voor één nacht is het prima.

Genieten op het Meidan Emam in Esfahan

Genieten op het Meidan Emam

Wow! Verse koffie bij Meidan Emam

De eerste keer in Esfahan was ik onder indruk van het prachtig Meidan Emam plein en in de middag ga ik daarom gelijk daar heen om rond te kijken.

Rondom het plein ligt een bazaar waar keramiek, handwerken en waterpijpen gekocht kunnen worden. Tot mijn grote vreugde kon ik in een hoekje van de bazaar echte koffie krijgen. Het is weliswaar geen goedkoop kopje koffie, maar het is even lekker tot rust komen. De koffietentjes zijn ook in Iran in opkomst, ook omdat het plekken zijn waar jongeren elkaar ontmoeten en bijna niet worden gestoord door de controle van de staat.

Na de koffie ga ik op zoek naar souvenirs in de bazaar rondom het plein. Even twijfelde ik over een prachtige waterpijp. Tsja, in een backpack wordt dat lastig vervoeren. Ook het aardewerk laat ik daarom achterwege. Ondertussen wordt ik veel aangesproken met twee soorten vragen: “Hi, where are you from?” en “how is Iran?”.

Prachtig keramiek in de bazaar rondom het Meidan Emam

Keramiek in de bazaar rondom het Meidan Emam

Werk in Nederland, Iraans ijs en op de scooter

In de avonduren bezoek ik wederom het Meidan Emam om te relaxen en te schrijven. Na tien minuten wordt ik al aangesproken door een jongen. Hij heeft verhalen over zijn werk en vraagt ook of we behoefte hebben in Nederland aan ijzer. Ook heeft meerdere vragen over hoe Nederland eruit ziet. Ondertussen krijg ik zomaar van een familie een typisch Iraans ijsje, wit sliertjes ijs met bolletjes citroenijs. Aan schrijven kom ik niet meer toe. Na het gesprek brengt de jongen mij zelfs op zijn scooter terug naar het hostel.

Deze keer was het maar één avond in Esfahan, maar wat een belevenis. Morgenochtend neem ik de bus naar het minder bekende Hamadan in het oosten van Iran.

  • Verslagtijd: augustus
  • Beste reistijd: april
}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.