Regels houden innovatieve en creatieve ondernemers tegen

Binnenstad Wageningen

Waar grote winkelketens het moeilijk hebben in de binnensteden van Nederland kunnen vernieuwende winkelconcepten mogelijk de binnensteden aantrekkelijk houden. Consumenten willen winkelen waar, wanneer en op de manier hoe hen het uitkomt. De vernieuwende concepten spelen daar beter op in dan de grote oude winkelketens. Vernieuwende concepten zijn bijvoorbeeld mengformules waar detailhandel en horeca in één pand aanwezig zijn en of de tijdelijke invulling op een bijzondere manier van panden. De vraag in Wageningen is, krijgen de vernieuwende concepten wel voldoende ruimte?

De samenleving kenmerkt zich steeds meer door flexibiliteit, waar de regels van de overheden zich allerminst flexibel opstellen. Creatieve ondernemers lopen hier veelvuldig tegen aan, ook in Wageningen.

De voorzitter van het Wagenings Ondernemers Contact, Martin Ruiter, deed laatst een oproep tot meer inventiviteit en flexibiliteit van bestaande concepten en ondernemers in de binnenstad. Ook deed hij een oproep tot het stimuleren van nieuwe bedrijvigheid en zelfs tot een detail&horeca-incubator.

Tresor Mode Wageningen

Tresor Mode Wageningen

Een oproep die ik geheel onderschrijf, maar wel met een aantal toevoegingen en opmerkingen. Wageningen kent een groot aantal prachtige winkel- en horecaconcepten die de binnenstad eigenheid geven. Voorbeelden zijn daarvan Tante uit Marokko, Villa Bloem, Columbus koffie, het Herenzaakje, Trésor Mode, Heroes of Taste of Morning Tales. Natuurlijk zijn er nog een aantal meer op te noemen in Wageningen. Deze parels moeten worden gekoesterd en zijn een absolute aanwinst voor de Wageningse binnenstad.

Conceptwinkels en Pop-Up winkels moeten de mogelijkheid hebben door te kunnen groeien. Het is namelijk van groot belang dat dit soort enthousiaste ondernemers niet hun plezier in het ontwikkelen, opzetten en ondernemen verliezen. Nu lopen veel vernieuwende concepten tegen belemmerende regels vanuit de overheid aan of zelfs klagende mede-ondernemers die de concurrentie zien groeien. Regels gedogen kan, maar bij klachten over het overtreden van de regelgeving moet worden gehandhaafd. Daarbij heeft gedogen een ander probleem, rechtsongelijkheid.

De overheid dient niet de bestaande bedrijven te beschermen door creatieve en vernieuwende bedrijven tegen te houden in hun ontwikkeling. Als Wageningen een succesvolle winkelstad wil zijn dient iedereen samen te werken en niet elkaar steeds het ondernemen moeilijk te maken.

Proeverij?

Wageningen kent een aantal typisch speciaalzaken die zijn gericht op voedsel. Vaak zijn de eigenaren gedreven ondernemers die niet primair commercieel ingesteld zijn, maar vooral uit grote liefde voor hun product en hun vakgebied. Deze kwaliteitswinkels trekken vaak vele mensen naar de binnenstad.

Een voorbeeld van een kleine speciaalzaak is Heroes of Taste, van Pop-Up winkel doorgegroeid tot vaste waarde in het winkelgebied van Wageningen. De eigenaresse was eerder en nog steeds betrokken bij de promotie en het ondersteunen van regionale producten en producenten. Ze weet exact hoe iets wordt gemaakt en waar het vandaan komt, deze producten verkoopt ze nu in haar winkel. Met name het assortiment bieren en worsten vallen op. Daarom hield Heroes of Taste niet zo lang geleden een besloten proeverij met speciale bieren en worsten, dit was een succes. De tweede proeverij werd door de gemeente niet toegestaan, er moest handhavend worden opgetreden na een klacht van een andere ondernemer. Het zou concurrerend zijn voor de horeca. De rol van het WOC zou hierin die van verbinder moeten zijn, niet de hoeder van de regels.

Is dit voorbeeld concurrerend voor de horeca door een proeverij te houden? Zou iemand die naar een proeverij gaat anders naar de horeca gaan? In mijn ogen niet, diegene komt om de verschillende bieren te proeven in combinatie met verschillende soorten worst. Daarbij zie ik wel de mogelijkheid dat iemand die een proeverij heeft gehad nog door de stad loopt en ergens anders nog een drankje gaat drinken.

Is het bijvoorbeeld erg dat in de supermarkt, de kapper of de boekhandel een kop koffie of thee wordt aangeboden? Nee, het is een onderdeel van de winkelbeleving en daarmee ook van de aantrekkelijkheid van de binnenstad van Wageningen.

Terrassen in de straten

De Griekse delicatessenwinkel Morning Tales is een succesvol concept van winkel en café in één. Mede door deze combinatie van winkel en horeca wordt door de eigenaar een probleem ervaren met de regelgeving van de gemeente Wageningen. Eerder mochten er geen zitmogelijkheden in de Junusstraat   neergezet worden, nu worden ze gedoogd. En laten we eerlijk zijn, dit zorgt toch voor veel meer sfeer en levendigheid in de zijstraten van de binnenstad. Nu wil de ondernemer ook het terras achter zijn zaak gebruiken, alleen dat wordt niet toegestaan door de gemeente.

In panden met een winkelbestemming mag geen alcohol worden geschonken, landelijke regelgeving staat het niet toe alcohol te laten nuttigen in winkels. Lokaal geldt vaak dat mengformules, retailzaken met ondergeschikte horeca niet altijd worden toegestaan. Deze mengformules zijn grotendeels al gemeengoed geworden in de winkelstraten en zorgen voor hernieuwde toeloop van consumenten.

Kaufhaus Utrecht met miniterras

Kaufhaus Utrecht met zitmogelijkheid

Het zou toch mooi zijn als winkels niet beperkt worden in het verbeteren van de winkelbeleving. Een oplossing zou bijvoorbeeld zijn al de panden in de binnenstad een dubbelbestemming, detailhandel en horeca, te geven. En verder voordat we nieuwe bedrijvigheid actief willen stimuleren moeten we ruimte bieden en elkaar ruimte gunnen, niet  elkaar steeds via de gemeente op de vingers tikken. Bestaande ondernemers moeten die ruimte ook gunnen en inzien dat andere concepten ook meer bezoekers naar de stad kunnen trekken of weer terug laten komen. Daarbij zou het goed zijn als de gemeente minder strikte regels gaat opstellen en meer mogelijkheden gaat bieden voor ondernemende burgers.

 • Klein en compact winkelgebied houden
 • Minder strikte regelgeving, stimulerend ipv verbiedend
 • Winkeltijden detailhandel hetzelfde als horeca
 • Beleid voor mengformules moderniseren/ontwikkelen of;
 • Gebouwen in de binnenstad dubbel bestemmen, horeca en detailhandel
 • Ruimte bieden aan vernieuwende concepten, mogelijkheid bieden tot groei
 • Samenwerken en elkaar wat gunnen door ondernemers

Als laatste wil ik u dit voorbeeld niet laten ontgaan, een fietsenwinkel en café in één. Interessante artikelen:

}

5 reacties

 1. Daniël   •  

  Ik ben het grotendeels met je eens, het WOC is er om te verbinden en niet om elkaar op de vingers te tikken. Winkels die volgens WOC de regels overtreden zouden best eerst uitgenodigd kunnen worden op gesprek alvorens de gemeente te benaderen. Lijkt me veel constructiever, misschien houdt de winkel de volgende keer wel een proeverij in een horeca gelegenheid omdat het aantal bezoekers hoog was en de afwas tegen viel. Nu zullen ze daar nooit meer achter komen.

  Ik denk wel dat de regel “•Winkeltijden detailhandel hetzelfde als horeca” veel horeca-ondernemers in het verkeerde keelgat schiet. Dit is mijns insziens namelijk het enige argument waarom je dit soort zaken in de detailhandel moet toestaan. Meer mensen in de winkelstraten betekent hopelijk ook meer mensen in de restaurants en andere horeca. Blijven ze echter in de winkels hangen zullen ze na verloop van tijd misschien juist gaan concurreren.

  • Vman   •     Auteur

   Beste Daniel,
   Dank voor de opmerkingen. Het eerste punt van je bericht ben ik het eens, het is goed om verbinding te zoeken.
   Om op het tweede punt in te gaan moet ik zeggen dat ik twijfelde of ik “winkeltijden detailhandel verruimen” zou neer zetten of “winkeltijden detailhandel hetzelfde als horeca”. Het gaat mij om het punt dat de consument en de winkelier niet altijd de winkel open wil hebben van 9u tot 17u, maar ook op andere tijden afhankelijk van de soort winkel. Voorbeelden zijn VIP-avonden of zondagen met speciale aanbiedingen. Mengformules, winkels met horeca als ondersteuning, zoals een koffiewinkel of een broodzaak, zouden daar mogelijk ook eerder voor kiezen.

 2. Tutku Yuksel   •  

  Wauw!

  Dit heb je zo goed verwoord! Ik lees mijn eigen gedachten hier terug:)

  Ik hoop trouwens dat de gemeente deze zaken mee neemt in de binnenstad visie die nu in de maak is.

  Groetjes,
  Tutku

  • Vman   •     Auteur

   Beste Tutku,
   Oh wat fijn om te horen! Op 30 maart wordt een avond georganiseerd over de binnenstad, daar maar zorgen dat het wordt gehoord. In de gemeenteraad zal ik mijn stem hierover laten horen. Duidelijkheid hebben en een gezamenlijk doel zal al veel meer helpen. Succes!

 3. Pingback: Één van de vele stappen in de binnenstad - Wageningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.