Raadsrapport Gelderlander in Ede, Rhenen, Veenendaal en Wageningen

Raadsrapporten Vallei

In december en januari heeft de regionale krant de Gelderlander voor de regio de Vallei vier raadsrapporten opgesteld over 2014 en 2015. Voor de gemeenteraden van Ede (Albert Heller), Rhenen (Leon van Wijngaarden), Veenendaal (Niek Verhoeven) en Wageningen (Quirijn Visscher) heb ik de rapporten op een rij gezet. Het laat mooi zien hoe de journalisten tegen de raadsvergaderingen aankijken.

De cijfers in het raadsrapport

Over de hele linie scoort Wageningen het beste van alle raadsrapporten, het laagste cijfer is een 7 en het hoogst een 8. In de andere plaatsen liggen de cijfers verder uit elkaar. In Ede heeft iedere partij nog wel een voldoende en wordt er tussen de 5.5 tot 7.5 gescoord. Rhenen en Veenendaal kennen beiden een onvoldoende. Rhenen scoort van 5 tot 7.5 en Veenendaal van 4.5 tot 7.5.

Eigen gemeenteraad, in Wageningen

In Wageningen kunnen we heel blij zijn met de goede cijfers, qua politiek klimaat is het redelijk goed vertoeven in de raadzaal en natuurlijk vinden er ook mindere gebeurtenissen plaats. Dit komt vooral door miscommunicatie. Qua opvallendheid van partijen zou ik zeggen, als je als politieke partij wil opvallen zorg dan dat je niet alleen kritiek hebt op de voorstellen van het college maar dat je ook zelf ook iets onderneemt. Houdt de sfeer goed, val iemand niet persoonlijk aan en het credo ‘wie goed doet, goed ontmoet’ werkt ook in de politiek. Het is met voorstellen geven en nemen. Spektakel is leuk om te zien, maar niet om je er door te laten vertegenwoordigen.

Als fractievoorzitter van D66 ben ik heel tevreden over het raadsrapport. Binnen de (steun)fractie gaan we inderdaad grondig te werk en spreken we op basis van goed onderbouwde argumenten steun of afkeuring uit over de voorstellen van het college van B&W of van andere partijen. Waar we het niet mee eens zijn, maken we verbetervoorstellen. En dat is het enig kritiekpuntje op het D66 rapport, want het succes is in mijn ogen niet wisselend. D66 haalt namelijk de meeste amendementen en moties binnen (zie tabel). En ja, minder academisch…we zullen nog meer Wageningen induiken of…

Amendementen en moties Wageningen

Wat vinden jullie van de raadsrapporten?

Raadsrapport Ede

Raadsrapport Ede

Raadsrapport Rhenen

Raadsrapport Rhenen

Raadsrapport Veenendaal

Raadsrapport Veenendaal

Raadsrapport Wageningen

Raadsrapport Wageningen

Dualisme?

In de raadsrapporten is het opvallend dat het niet alleen over de fracties zelf gaat. Het lijkt dat het goed functioneren van een wethouder meetelt in de waardering van de fractie. In het duale stelsel, waar we sinds 2002 mee werken, zit de wethouder niet meer in de gemeenteraad. Ook heeft de gemeenteraad meer ondersteuning gekregen en zou daardoor meer een eigen koers kunnen varen dan alleen te leunen op het college. Dus, lijkt of is het nog steeds zo dat de wethouder veel invloed heeft op de fractie?

Zelf heb ik een aantal voorbeelden gevonden waar de journalisten de werkzaamheden van de wethouder meenemen in de beoordeling van de fractie. Bijvoorbeeld in Rhenen, de Progressieve Combinatie Rhenen krijgt het hoogste cijfer in Rhenen maar de beschrijving is allerminst positief. Twee vertrokken raadsleden, drie wisselingen in fractievoorzitterschap, maar de wethouder is wel stabiel. Een ander voorbeeld is de PvdA in Ede, de beschrijving is positief over de fractie maar de fractie heeft een comfortabele periode door wethouder Eleveld die een steeds grotere portefeuille krijgt. Ik vraag me af wat dat met elkaar te maken heeft. Ook in Wageningen worden bij GroenLinks en de Stadspartij de wethouders genoemd. In mijn ogen, als het functioneren van de wethouder wordt meegenomen dan lijkt het raadsrapport meer op een partijrapport dan de beoordeling van de fractie in de gemeenteraad. Misschien volgende keer een aparte kolom voor het college?

Wat valt jullie op aan de raadsrapporten?

De vier raadsrapporten verschenen in de regionale krant De Gelderlander, regio editie De Vallei

}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.