Persepolis en Pasargadae: tastbare eeuwenoude geschiedenis

Tombe of Cyrus bij Pasargadae

Na een indrukwekkende eerste dag in Shiraz ga ik op ontdekking naar de grootste cultuurhistorische plekken van Iran. De meest bekende historische plek is Persepolis, maar ook de eeuwenoude tombes van de koningen van het Perzische rijk zijn het bezoeken waard. Zoals Pasargadae en Naqsh-e Rostam. Deze prachtige plekken kunnen in één dag worden bezocht.

Langzaam op gang

Het goede voornemen was om acht uur op te staan en dan naar Pasargadae en Persepolis te gaan, maar niemand in het huis van Mansour leek op tijd wakker te worden. Ik draaide mezelf nog maar eens om. Zo dacht Mansour er blijkbaar ook over en zodoende werd ik pas wakker gemaakt om tien uur.

Midden in het niets: de tombe van Cyrus bij Pasargadae

Na het ontbijt ga ik samen met Mansour naar Pasargadae. Deze historische plaats bestaat uit de tombe van Cyrus met verdedigingswerken uit de 6e eeuw voor Christus. Het was de eerste hoofdstad van de Achaemeniden. Vanaf een heuvel heb je een prachtig uitzicht over het hele gebied, een grote zandvlakte met afwisselend een groene vlakte. Pasargadae is niet zo groots als Persepolis, maar doordat de bouwwerken in het niets lijken te staan des te indrukwekkender. Zeker de moeite waard te bezoeken!

In midden van niets staat tombe van Cyrus

In het midden van niets staat de tombe van Cyrus

Qua toeristen viel het wel mee, ik zie maar één bus met Italianen. Het schijnt ook dat Iran veel wordt bezocht door Italiaanse toeristen. Dit heeft mogelijk te maken met de goede banden van vroeger, de Sjah vluchtte ook naar Italië.

Voor het middageten gaan we weer richting huis. Daarna staat het bezoek aan Persepolis op het programma, maar eerst een siësta en lunch.

De stad van de Perzen: Persepolis

Na de lunch bezoeken we Persepolis, naja ik word gebracht door Mansour. Persepolis is de oude hoofdstad van Perzië en betekent Stad van de Perzen. Een echte stad was het niet, eigenlijk was het meer een residentie voor de Sjah.

Tegenwoordig is het een grote ruïne in een soort van niemandsland. Op het moment van bezoeken is het niet heel druk en daardoor maakt de plek een desolate indruk. Ook ontsteekt tijdens het bezoek opeens een onguur weertje. Een flinke wind steekt op, het gaat regenen en ook zijn er een paar donderslagen hoorbaar, onweer! Helaas kan ik daardoor de berg niet meer op. Ik neem mijn toevlucht tot het museum, maar ga na een korte blik niet naar binnen. Achteraf een goede zet, want ik hoorde daarna van meerdere kanten dat het te duur is met weinig bijzonderheden.

Persepolis, een aantal zuilen staan nog overeind

Persepolis, een aantal zuilen staan nog overeind

Maak afspraken over het brengen en afhalen

Bij de uitgang word ik wanhopig aangeklampt door taxichauffeurs die mij een rit terug willen aansmeren, maar ik heb gelukkig afgesproken met Mansour. Eén tip, zorg dat je een afspraak maakt met een taxichauffeur voor de heen en terugreis. Dus niet alleen de heenreis regelen, scheelt behoorlijk in de kosten.

Kan je zelf niet naar Persepolis? Kijk dan op http://persepolis3d.com/ voor een virtuele reconstructie en uitgebreide informatie over Persepolis en Pasargadae.

Verlaten stalen constructies bij de uitgang

Bij de uitgang is nog iets bijzonders zichtbaar, verlaten stalen constructies van grote tenten uit 1971. Het schijnen de tenten te zijn van een groot feest dat de Sjah van Iran heeft gegeven ter ere van de 2500ste verjaardag van de Iraanse monarchie. Kort daarna brak in 1979 de revolutie uit en moest de Sjah het land verlaten. Op het feest werden alle belangrijke wereldleiders van dat moment uitgenodigd en dit feest koste een vermogen. Het huidige regime heeft het daarom laten staan ter herinnering: het vergaande Perzische rijk van Sjah Reza. 2Doc heeft hier een documentaire over gemaakt: The Greatest Party on Earth.

Bij het ophalen door Mansour blijkt het hele gezin meegekomen. We gaan samen nog vier beroemde tombes bezoeken.

Nog vier tombes: Naqsh-e Rostam en Naqsh-e Rajab

Dichtbij Persepolis zijn mogelijk vier Achaemenidische sjahs begraven in Naqsh-e Rostam. Het gaat om Darius I en mogelijk ook Xerxes I, Artaxerces I en Darius II. De vier tombes hebben de vorm van een kruis. Tijdens de overheersing van Alexander de Grote zijn de tombes geplunderd. Naast de graven zijn er ook zes grote bas-reliëfs te vinden.

Iets verderop zijn in de kalkstenen rotswanden eeuwenoude inscripties en bas-reliëfs te vinden. Deze plek wordt Naqsh-e Rajab genoemd. Het zijn herinneringen aan inhuldigingen en overwinningen van de Perzische koningen.

Tombe van Koningen Naqsh-e Rostam

Twee tombes van Koningen – Naqsh-e Rostam

Als afsluiting: op familiebezoek

Na de cultureel hoogstaande tour rondom Shiraz ga ik op bezoek bij de familie van Mansour. De familie is net in een nieuw huis komen wonen. Ik krijg de gelegenheid om daar even te douchen. Onderweg heb ik een grote watermeloen gekocht uit de achterbak van de typische blauwe pick-up trucks die je overal ziet in Iran.

In de avond eten we met een groot deel van de familie  een traditionele Iraanse maaltijd. Tijdens het eten krijg ik veel vragen over toeristen in Iran, Nederland en over mijn woonplaats. Ook vraagt Mansour of er mogelijk meer Nederlanders naar Iran willen komen. Hij wil namelijk graag iets met toerisme ontwikkelen en een “experience at home” opzetten. In ieder geval heb ik daar al van kunnen proeven.

Iran bushalte langs de snelwegOp naar woestijnstad Yazd

De volgende dag moet ik vroeg op om een ticket voor de bus te kopen, maar Mansour blijkt deze al voor mij geregeld te hebben. Een busticket naar Yazd.

Eerst had ik namelijk nog het plan om naar Banda Abbas te gaan, maar ik kreeg te vaak de vraag of ik nog verder wilde leven. De temperatuur schijnt daar vaak boven de 50 uit te komen. Ook in Yazd kan het vaak heel warm worden, maar dat zal ik snel merken.

Nu Mansour het ticket al heeft geregeld hoef ik niet meer naar Shiraz en kan ik opstappen langs de snelweg. Mooi! Op naar de woestijnstad Yazd!

  • Verslagtijd: augustus
  • Beste reistijd: april
}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.