Op een koude zondagmiddag naar De Kuip in Rotterdam

Feyenoord FC-Twente

“Het is een waterkoude zondagmiddag”, met deze zin begint het boek Kuipkoorts  van Ronald Giphart en Rob van Scheers en zo begint ook mijn eerste echte bezoek aan de Kuip. Samen met vrienden hebben we besloten de wedstrijd Feyenoord-Twente op 22 november 2015 te bezoeken. Er staat een gure wind en de kans op regen is groot. Toch beloofd het een mooie voetbalmiddag voor Feyenoord te worden, aangezien FC Twente het dit seizoen betreurenswaardig slecht doet. Alleen met Feyenoord weet je het maar nooit.

Eerste live-wedstrijd: Nederland-Frankrijk

Ooit eerder heb ik een voetbalwedstrijd live meegemaakt, een heroïsche overwinning van 4-1 tijdens het EK 2008 door Nederland op Frankrijk. Na de eerdere 3-0 overwinning op Italië dacht ik dat Nederland Europees kampioen zou worden, maar we weten dat het bij die gedachte is gebleven. Hoogtepuntje wat ik nog heb overgehouden is het filmen van de goal van Wesley Sneijder:

Voetbaltempel, De Kuip

Vanaf de Beijerlandselaan liepen we richting De Kuip, het 78-jaar oude stadion ligt midden in Rotterdam-Zuid. Een eenvoudig, maar imposante voetbaltempel en vaak omschreven als mooiste stadion van Nederland. Over vervanging wordt al jaren gesproken. Toch, als hier niet meer wordt gevoetbald zou ik zeggen wat heeft het stadion nog te bieden. Houdt het in herinnering, maar laat het niet langzaam afbrokkelen. Voor nu gun ik De Kuip nog vele jaren.

De Kuip

We waren ruim op tijd, met een uur voor aanvang van de wedstrijd konden we snel door de beveiliging en rustig koffie of bier halen. Vanwege de aanslagen in Parijs werd het fouilleren uitgebreider gedaan dan normaal. Veel supporters die later arriveerden misten daardoor het eerste doelpunt van de wedstrijd. Halverwege de eerste helft was het stadion toch bijna geheel gevuld.

Zelf zaten we in het groene gedeelte van de Kuip, in vak EE helemaal bovenin en gelijk naast het uit-vak. Geen vak voor de harde kern, maar ook geen familievak. Het mooie is dat de thuiswedstrijden voor veel families als tweewekelijks ritueel worden gezien, er zijn speciale vakken voor gezinnen gereserveerd waar familieleden tegen gereduceerd tarief met hun kinderen mee mogen. Ook voor rolstoelgebruikers zijn speciale plekken ingericht.

Sinds 2012 is op last van de gemeente stoelnummering in het stadion doorgevoerd. Wij dachten op de bovenste rij te zitten, maar halverwege de wedstrijd kwamen we erachter dat we één rij te hoog zaten. Het bleek voor niemand een probleem, gewoon zitten in het vak waar je een kaartje voor hebt en het is prima. Een vaste toeschouwer heeft in 2012 een mooie blog over de vakkencultuur geschreven.

Kracht van Feyenoord

De kracht van Feyenoord zit in de trouwheid van de supporters, het legioen. Het stadion zit volgens verhalen altijd vol, dit in tegenstelling tot veel andere voetbalclubs. Inderdaad was het stadion goed gevuld, maar de sfeer was toch minder dan verwacht. Een van mijn vrienden, een fervent Feyenoord aanhanger, had daar twee verklaringen voor: het vak was minder fanatiek en de wedstrijd was vrij snel gespeeld en daardoor was er minder spanning en noodzaak om achter de spelers te gaan staan. Toch heb ik me goed vermaakt, ook omdat de Twente-fans achter hun team bleven staan. Het was soms zelfs aandoenlijk met een tekst als “Enschede is een echte stad”.

De andere kracht van Feyenoord is de werklust die vaak op de grasmat wordt getoond, de belichaming van deze doorzettingskracht is Dirk Kuijt. Een voetballer waar iedereen van houdt, een echter harde werker, een teamspeler en dat zonder vervelend spel. Voor zo een speler kom je naar het stadion, een echte Feyenoorder die voorop in de strijd gaat. En net als bij het Nederlands elftal was Kuijt overal in het veld te vinden. Een speler die ik ook altijd kon waarderen was Giovanni van Bronckhorst, nu coach van Feyenoord en ik hoop voor hem dat hij dit seizoen een mooie prijs pakt. Het is Feyenoord namelijk gegund.

Oh en het scoreverloop? In de eerste helft twee prachtige goals van Gustafson. Direct na de rust een echte spitsengoal van Kramer, een schot van dichtbij door El Ahmadi en in blessuretijd maakte Basacikoglu nog de 5-0.

}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.