Nieuwjaarsborrel Wageningen, verwachtingen voor 2016

Uitnodiging Nieuwjaarsborrel Wageningen

De eerste weken van januari is traditioneel de tijd van de nieuwjaarsborrels. Als gemeenteraadslid is het goed om je te laten zien bij de borrels van de organisaties, bedrijven en politieke partijen in Wageningen. Vooral ook om de verwachtingen en plannen voor het nieuwe jaar te horen. Donderdag 7 januari was de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van de gemeente Wageningen. De borrel werd gecombineerd met het cultureel café.

Nieuwjaarsborrels kan ik altijd waarderen. Dit is niet alleen vanwege het horen van nieuwe plannen, maar ook omdat ik veel oude bekenden tegenkom die ik door het jaar heen sporadisch heb gezien. Netwerken dus… Bij de nieuwjaarsborrel van de gemeente kijk ik altijd uit naar de toespraak van de burgemeester, vooral de cijfers over Wageningen hebben mijn grote interesse.

Een moment van stilte

Allereerst was er helaas droevig nieuws. Er werd stilgestaan bij het overlijden van Gerrit Jan Woudenberg, de eigenaar van de gelijknamige drankenhandel. Woudenberg was een actief binnenstadondernemer die samen met het Ondernemerscontact en de Stichting ondernemersfonds grote inzet toonde voor de binnenstad.

De nieuwste cijfers over Wageningen

Na het moment van stilte gaf de burgemeester een beeld van de gemeente met behulp van cijfers. Voor sommigen bekend, maar voor velen nieuw. Zo kregen we te horen dat Wageningen op 1 januari 37.908 inwoners telt met 135 nationaliteiten. Daarvan zijn de Chinezen de grootste groep met 747, daarna de Duitsers met 478, de Indonesiërs met 219 en gedeeld vijfde Spanje en Italië met 207 inwoners. Van de bijna 40.000 inwoners worden zeven dames en één heer dit jaar 100 of ouder, de oudste inwoner zou 103 jaar oud zijn.

Een ander opvallend cijfer is de daling van het aantal huwelijken, in 2014 werd nog 114 keer getrouwd maar in 2015 daalde dit naar 65 keer. Een van de oorzaken zou kunnen liggen in het gesloten stadhuis en de daarbij horende trouwzaal. De burgemeester verwacht wel na de zomer een toename, want de nieuwe trouwzaal met de glas in lood ramen is dan weer geopend.

Ook werd nog ingegaan op het groene karakter van Wageningen en de openbare ruimte. Zo kon de burgemeester melden dat Wageningen 270 voetbalvelden aan openbaar groen heeft, 631 wilgen en 17.700 straat- en laanbomen. Ook heeft de stad 357 openbare bankjes, 382 afvalbakken en 62 hondenpoepbakken. Van die laatste groep zijn er op oudejaarsdag helaas een aantal gesneuveld.

Verwachtingen en plannen voor 2016

Grote verwachtingen en plannen voor het nieuwe jaar werden niet echt uitgesproken door de burgemeester. Hij hoopte op een verdere daling van het aantal inbraken en fietsendiefstallen. Ook roemde hij de initiatieven in de binnenstad, voor de opvang van vluchtelingen en het ruime meedenken van de inwoners bij het sociale domein. Ook in het nieuwe jaar wil Wageningen beleid maken onder de boodschap ‘samen maken wij Wageningen’.

Na de toespraak was het tijd voor de borrel en ontmoeting van elkaar. Aan het eind van de nieuwjaarsborrel gingen beneden ook nog even de voetjes van de vloer. Het was weer een succesvolle combinatie, de nieuwjaarsborrel samen met het cultureel café.

Mijn werkzaamheden voor 2016

Als gemeenteraadslid en fractievoorzitter van D66 wil ik graag in 2016 onder andere werken aan:

  • De ontwikkelingen in de binnenstad. Herstel bergpoortbrug en verder stappen in de doortrek van de stadsgracht, hier wordt al door de stad hard aan getrokken. Ook de open ontwikkeling van Duivendaal is van groot belang. Een ander belangrijk punt is minder regels, bijvoorbeeld de vrijere openingstijden.
  • Een voorstel van een referendum maken, zodat er meer mogelijkheden komen voor de inwoners om een referendum te organiseren. Ook moet over meer onderwerpen een referendum aangevraagd kunnen worden.
  • Het beter kunnen inspelen op fluctuaties van de rijksbijdrage en het stabiel maken van de gemeentelijk financiën, dit betekent dat we zeker dit jaar in de gemeenteraad over mogelijke bezuinigingen moeten spreken. Op dit moment lijkt Wageningen op een negatief saldo af te stevenen in 2017, 2019 en 2020. Mijn inslag zou zijn, hoe groter de noodzaak en het bedrag van bezuinigen hoe meer de samenwerking met de stad gezocht dient te worden.
  • Een duidelijk besluit te nemen over de interne en de externe bereikbaarheid van Wageningen per fiets, OV en auto. Vooral de grote stroom van fietsers van zuid naar noord, west naar oost en door de wijken heen moet meer gestroomlijnd worden. Dus de problematiek met de Tarthorst oplossen, grootste stroom fietsers via de Dijkgraaf de meest comfortabele route aanbieden. Een grote opgave wordt het eenduidig uitdragen van een plan van aanpak, aangezien veel partijen in de stad en extern hieraan trekken bij gemeente en provincie.
  • Een goed en toekomstwaardig beleid in het sociaal domein, samen gemaakt met de stad door inwoners en professionals. Bijzondere innovatieve oplossingen, veranderingen in de manier van leven, en inspelen op nieuwe behoeftes van inwoners moeten hierin voorop staan. Onze toevoeging was het vertrouwensexperiment met de bijstand, een voorstel op basis van vertrouwen.

Persoonlijk wil ik in 2016 graag mijn studie succesvol afronden, een nieuwe baan vinden en natuurlijk minimaal twee keer per maand te blijven bloggen ;-)

Op naar een voorspoedig 2016 voor jullie allen,

 

De hele nieuwjaarstoespraak van de burgemeester is terug te zien via Facebook:

 

Nieuwjaarstoespraak burgemeester van Rumund

Geplaatst door RTV Rijnstreek op vrijdag 8 januari 2016

 

}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.