Link-overzicht gemeenteraad van Wageningen

Gemeenteraad van Wageningen

Moeite met het vinden van informatie over de besluiten van de gemeenteraad van Wageningen? In dit overzicht zijn de belangrijkste websites met informatie ondergebracht. Veel informatie is namelijk over meerdere websites verspreid en daardoor lastig te vinden.

Algemene informatie gemeenteraad Wageningen

Hieronder worden alle websites van de politieke partijen in de gemeenteraad van Wageningen weergegeven en de wijze van vergaderen kort toegelicht.

Politieke partijen gemeenteraad Wageningen

In Wageningen bestaat de gemeenteraad uit 25 raadsleden die onderverdeeld zijn in 9 partijen. Ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 kwamen 8 partijen in de gemeenteraad. Begin 2016 stapte een raadslid uit de Stadspartij Wageningen en begon een eigen partij onder de naam Hart voor Wageningen. Hieronder staan de websites van de 8 politieke partijen:

D66 Wageningen 5 zetels
GroenLinks Wageningen 5 zetels
Stadspartij Wageningen 4 zetels
PvdA Wageningen 3 zetels
CDA Wageningen 2 zetels
VVD Wageningen 2 zetels
SP Wageningen 2 zetels
ChristenUnie Wageningen 1 zetel
Hart voor Wageningen (geen website) 1 zetel

Politieke Avonden

Sinds begin 2016 heeft de gemeenteraad van Wageningen een nieuwe manier van vergaderen. Op maandagavond organiseert de gemeenteraad één keer per twee weken een politieke avond. Op deze avond vergaderen de politieke partijen over voorstellen van het college van burgemeester en wethouders. Aan het eind van de avond vindt de besluitvorming over de voorstellen van de vorige Politieke Avonden plaats.

Informatievoorziening gemeenteraad van Wageningen

De algemene informatie over de gemeenteraad van Wageningen staat op twee websites vermeld. Beide website zijn voorzien van gegevens door de gemeente Wageningen. Ook wordt informatie via de lokale krant gedeeld door de griffie van de gemeenteraad. Een aantal steunfractie- en gemeenteraadsleden hebben daarbij ook nog een eigen overzicht van de stemmingen gemaakt.

Gemeentelijke websites

Op de website van de gemeente Wageningen staat de algemene informatie over de samenstelling, de werking, de raadspagina, de Griffie, de Rekenkamer en het archief van vergaderingen. In het archief van de gemeenteraad staan de oude vergaderingen van voor 2016. Helaas werkt dit archief niet goed meer. Mocht u oude informatie willen inzien dan kunt u deze ook krijgen via de griffie.

De tweede website met informatie, wageningen.raadsinformatie.nl, is een vrij nieuwe website waar tegenwoordig de meeste informatie over de gemeenteraad op wordt gezet (sinds 2016). Deze website werkt samen met de app Politiek Portaal, te gebruiken op iOS.

Wageningen Raadsinformatie

Raadsinformatie overzicht (online)

Op wageningen.raadsinformatie.nl staat een overzicht van de Politiek Avonden inclusief alle achterliggende stukken voor de besluitvorming. In de kalender kan op de vergadering worden geklikt om de informatie in te zien, ook een groot deel van de voorgaande vergaderingen zijn opgenomen. Tevens is een redelijke zoekfunctie opgenomen. Onder het kopje “overige raadsstukken” is een overzicht opgenomen van de ingekomen stukken, moties en toezeggingen en schriftelijke vragen. Ook is er een archief van amendementen, moties en de lange termijn agenda.

Raadsinformatiepagina (krant of pdf)

De raadsinformatiepagina wordt elke twee weken in de lokale krant (nu Stad Wageningen) gepubliceerd, een week na elke Politieke Avond van de gemeenteraad Wageningen. Op de website van de gemeente Wageningen worden ook de raadsinformatiepagina’s in pdf-vorm gepubliceerd. De speciale pagina wordt gemaakt door raadsgriffie (ambtenaren van de gemeenteraad) en bevat een overzicht van de voorgaande vergadering met onder andere:

 • Uitleg over het in gesprek gaan met de gemeenteraad
 • Agenda van de Politieke Avond
 • Overzicht van raadsbesluiten tijdens de Politiek Avond
 • Verslagen van politieke partijen in “van de partij”

In deze laatste rubriek “van de partij” blikken de negen raadsfracties terug op het raadswerk van de afgelopen weken of schrijven zij over activiteiten die de komende weken gaan plaatsvinden. Een aantal partijen publiceren deze teksten ook op de eigen website.

Raadsinformatiepagina Wageningen

Hoe stemt uw raad in Wageningen?

Naast de gemeentelijke communicatiekanalen hebben een aantal steunfractie- en gemeenteraadsleden een website gemaakt met het overzicht van de stemmingen sinds 2010. De stemmingen van alle debatvoorstellen, amendementen en moties zijn terug te vinden op de website hoestemtuwraadinwageningen.nl. Over de stemmingen van de afgelopen jaren heb ik een aantal blogs geschreven.

Alle links op een rij

 

}

4 reacties

 1. Mathilde   •  

  Handig, nu nog een foto van onze nieuwe raadzaal, en het is helemaal bij. Tot morgen.

  • Peter Veldman   •     Auteur

   Dank je! Vanavond maar proberen te maken of vragen bij de griffie ;-)

  • Peter Veldman   •     Auteur

   De griffie was zo aardig om een nieuwe foto op te sturen.

 2. Marike   •  

  Dat heb je mooi gemaakt Peter! Handig hoor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.